Gyakran Ismételt Kérdések - Összes GyIK

Válassz kérdés kategóriát

A panelház előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb. A volt keleti blokk államaiban a legelterjedtebb, de a Föld számos országában próbálták a 20. század nagy világháborúi után kialakult lakáshiányt ezzel a viszonylag gyors és olcsó építési technológiával csökkenteni. Magyarországon közel 788 000 panellakás található, ezekben él a lakosság ötöde.

Ennél a panelház típusnál a nyílászárók úgynevezett beton csücskökön helyezkednek el. Ezeken a 3,5cm–es beton kiemelkedéseken rögzülnek az ablakok és ajtók a panel elemekhez.

Bár hazánkban ez a legsűrűbben előforduló panelház típus, hivatalos elnevezése nincs. Az ablakos szakmában leginkább csapos vagy csücskös panelnek hívják.

Az a panelház típus, amit a szakma is és a köznyelv is dán panelnek nevez, az a valóban Dán nemzetiségű Larsen – Nielsen cég által kifejlesztett technológia alapján épült sorház. Jellemzője, hogy minden lakásban megtalálható legalább egy háromszárnyú ablak.

Jellegzetes tulajdonsága még, hogy az erkélyajtó melletti ablak alatt egy farost lemez jellegű csekély hőszigeteléssel bíró falazat van, amit az erkélyfal cseréje során mindenképpen eltávolítunk, és helyette magasabb hőszigeteléssel rendelkező opciókat kínálunk fel ügyfeleinknek.

Ebben a paneltípusban a bejárati ajtók mellett is az imént említett farost falazat található, így a bejárati ajtó cseréje esetén ezt is valódi téglafallal váltjuk ki.

Az 1960-as években induló lakásépítési hullám során elsőként a szovjetektől átvett és részben továbbfejlesztett technológia alapján dolgoztak a magyar házgyárak. Később aztán rajta is maradt ezeken a paneltípusokon az orosz panel elnevezés.

Ablakszükségleteit tekintve csak egy méretű ablak van minden lakásban, illetve két erkély típus, valamint ezt leszámítva néhány lakásban kisméretű konyha ablak is megtalálható. 

  • Könnyű tisztítás: Nem kell különféle ápoló szereket vásárolni, és nem igényelnek különösebb kezelést az időjárási viszontagságokkal szemben sem.
  • Tartósság: Nem szívják be magukba a vizet, így nem kell félni az idő előtti elhasználódástól. A mai darabok különleges UV védelemmel vannak ellátva, így nem veszítik el a színüket az erős napsugárzás hatására sem.
  • Kedvező ár: A PVC előállítása lényegesebben olcsóbb, mint a fa alapanyagé, így a műanyag nyílászárók kedvezőbb áron kaphatóak fa társaiknál.
  • Megjelenés: Ma már különböző mintázatok közül válogathatunk, így nyílászárónk garantáltan illeszkedni fog környezetéhez.

A műanyag ablak olyan építőanyag, melynek beépítését ugyanolyan gondossággal kell végezni, mint a termék kiválasztását. Lehetőleg a kereskedő által ajánlott, műanyag ablak beépítésében jártas csapatot bízzuk meg az ablakcserével, hiszen így követhető a leginkább a nyílászáró termékútja. Ezzel elejét vehetjük számtalan parttalan vitának, a garanciális kötelezettség elhárításának. Ne bízza kőművesére, vagy szomszédjára az ablakbeépítést, csak azért mert ő már látott ilyet valahol és “okosban megoldja”. A legjobb ablak is elrontható szakszerűtlen beépítéssel és egy átlagos nyílászáró is tökéletesen működhet, ha hozzáértők szerelték be.

Sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy az ajánlatkérők be sem mennek a bemutatóterembe megismerni a céget és nyílászáró kínálatát. Pedig sok csalódást lehetne elkerülni, ha a végtelenségig futtatott árverseny helyett, az érdeklődők az 5 legjobb ajánlatot adó üzletet személyesen is felkeresnék. Egy cég igényességét látatlanban weboldaláról és üzletéről lehet legbiztosabban lemérni. Itt is igaz a mondás: tiszta udvar, rendes ház!

Ajánlatkérés, ill. műanyag ablak vásárlása előtt érdemes körülnézni a nyílászárókat értékesítő cég honlapján, megismerni az ott kínált termékeket, szolgáltatásokat, megnézni a referenciákat. Egy weboldalt megtekintése nem kerül pénzbe, csak időt vesz igénybe, de azt is visszanyerjük, ha nem futunk felesleges köröket a személyes találkozásoknál a bemutatótermekben.

Az értékesítőktől kérjen azonos műszaki tartalommal, mennyiségekkel árajánlatot műanyag ablakokra! Valószínűleg így is lesznek eltérések, de így a legkönnyebb elvégezni az összehasonlítást. Lehetőleg azonos műszaki paraméterekkel rendelkező műanyag ablak ajánlatokat hasonlítson össze. Ne fogadjon el egyösszegű árajánlatot, ragaszkodjon a részletezéshez. Látható legyen az egyes műanyag ablakok, erkélyajtók egységára, beépítési díja. Nyugodtan kérjen további információt azokra az ajánlati tételekre, melyek az Ön számára nem értelmezhetőek, ismeretlen szakkifejezést tartalmaznak. A műanyag ablakok ára a legtöbb vásárlónak fontos, de a tudatos vevő a felmerülő opciók közül a legkedvezőbb ár-érték arányút keresi.

Ha már túlestünk az ajánlatkéréseken, az ablak vásárláson, a beépítésen és át is vettük a munkát, nincs más dolgunk, mint élvezni az új műanyag nyílászárók hőszigeteléséből adódó energia megtakarítást, gyönyörködni a torzításmentes üvegen keresztül a szép kilátásban. Azonban rendszeres karbantartás és tisztántartás nélkül a legszebb műanyag nyílászáró is hamar amortizálódik. Olvassa el a termék használati és karbantartási útmutatóját, illetve kérje szakértőink tanácsát.

A nyílászáró rendelés komplex feladat, szakértői segítség nélkül nehezen, vagy egyáltalán nem valósítható meg, ezért nem terjedtek el az ablak webáruházak. Mégis nagy a szerepe a világhálónak, hiszen oldalak ezrein olvashatunk a műanyag ablakokról, és ezáltal felkészültebben kerülhetünk kapcsolatba a műanyag nyílászárókat értékesítő üzletekkel. Mint minden témában, sajnos ezen a terepen is rengeteg fél- és téves információ kering a neten. Cégünk ingyenes mérnöki konzultációkkal igyekszik eloszlatni a tévképzeteket, hogy az érdeklődő értékes és valós információkhoz jusson.

Ingyen, vagy filléres áron értékes műanyag ablakot vagy szolgáltatást nem lehet kapni. Ha valahol mégis ilyennel találkozunk, nem árt, ha felmerül bennünk a gyanú, hogy az “ingyen ablak beszerelés”=”beleszámították máshol az ajánlatba”, “ajándék műanyag redőny műanyag ablak rendeléséhez”=”a legalacsonyabb színvonalú, később rozsdásodó, vetemedő redőny árát beszámították a műanyag ablakok árába, akkor is, ha Önnek nem kell, vagy nem olyan redőny kell”. Alaptézis, hogy magas áron is lehet silány terméket venni, de olcsón biztosan csak azt!

A megrendelő, mint egy “projektfelelős” legyen ott a nyílászáró rendelési folyamat kezdetétől, az ajánlatkérésnél, a megrendelésnél, de legfőképp a felmérésnél, hogy az ott megbeszélt részletek (az ablakok nyitásiránya, párkánykiállások, stb.) a tulajdonos döntése szerint kerüljenek rögzítésre. Az ablakbeépítés végén vegye át a munkát! Ne sajnálja erre az időt, és főleg ne bízza másra! Ellenőrizze a beépítés minőségét, a műanyag ablakok sérülésmentességét, hiszen egy kívülről karcos üveg, egy repedt tok utólagos reklamációja nehezen érvényesíthető.

Adjon minél több információt a nyílászárókról az értékesítőnek az Ön által fontosnak tartott tulajdonságokat illetően. Írja körül bátran saját szavaival igényeit, milyen műanyag ablakot, erkélyajtót, nyílászárót szeretne, nem fontos szakszavakkal. Legfontosabb információk számunkra egy pontos árajánlathoz:

  • a nyílászáró színe, nyitási módja, mennyisége?
  • hőszigetelési-, hangszigetelési igény?
  • külső párkány, belső könyöklő?
  • redőny, szúnyogháló, reluxa, egyéb árnyékoló?
  • kér-e beépítést, vagy ablakcserét,  hulladékelszállítást?
  • a beépítés helyszíne, az épület típusa (tégla társasház, panel, családi ház, stb…)?

(Mértékegysége: %)

A napenergiának az a része, amit az üveg elnyel. Ha egy üvegnél ez az érték 60% fölötti, akkor fennáll a hőtörés veszélye, mely ellen az üveg szélének csiszolásával, és hőkezeléssel lehet védekezni.

(Mértékegysége: %)

A besugárzott napenergia üvegezésről közvetlenül visszaverődő része. Ez az érték minél nagyobb, annál kevesebb hő jut a beltérbe.

(Mértékegysége: %)

A nap energiájának az a része, amit az üveg átenged. Minél nagyobb az adott üveg napenergia átviteli értéke, annál több jut a beltérbe a nap hőenergiájából, így jobban melegszik a beltér.

(Mértékegysége: %)

Az üveg által visszavert látható fénysugárzás aránya. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a fényvisszaverés. A mai kor elvárása a minél alacsonyabb tükröződés.

(Mértékegysége: %)

A látható fény mennyisége, amit az üvegszerkezet átbocsát. Minél nagyobb az adott üveg fényáteresztési értéke, annál több napfény kerül be a beltérbe.

(Mértékegysége: dB)

Azt mutatja meg, hogy a szigetelő üveg a külső környezet zaját mekkora mértékben csökkenti. Ez az érték minél nagyobb, annál kevesebb zaj jut a beltérbe.

A multifunkciós üvegek technikai fejlettségének fokmérője. A látható fény áteresztés (LT) és a naptényező („g"-érték ) hányadosa. A 2-höz közeli értékeknél már igen jó, korszerű üvegszerkezetekről beszélhetünk.

(Mértékegysége: %)

A közvetlenül átáramló besugárzás és az üvegezés másodlagos hőleadása a beltér felé. 50 % alatti érték esetén beszélhetünk napfényvédő üvegről.

(Mértékegysége: W/m2K)

Megmutatja, hogy időegység alatt az épület 1 m2 felületén a belső tér és a kültér közti 1 Kelvin hőmérséklet különbség esetén mekkora hőmennyiség távozik. Tehát minél nagyobb az U - érték, annál nagyobb a hőveszteség.

Ajtó kilincs? Ablak kilincs? Mit kell tudnom a számomra legjobb kilincs és silt kiválasztásához? Első ránézésre minden kilincs és silt egyforma, de óriási különbség van kilincs és silt (címlemez) között használati és biztonsági szempontból.

Az ablakok, csakúgy, mint az ajtók, nyílhatnak jobbra és balra egyaránt. Ezért olyan kilincs esetében, aminek a formájából adódóan van jobbos kilincs és balos kilincs változat egyaránt, vásárlás előtt le kell ellenőriznem, hogy jobbos vagy balos az ablakomon a nyitás.

Mint ahogy az ajtók esetében, általában itt is az esztétikum az első szempont a kilincsvásárlásnál. Az ablak kilincs esetében is választhatok biztonságosabb megoldást. Erre megoldást kínál a SECUSTIC, vagy a zárható ablakkilincs.

Ha meglévő ablakkilincs helyére akarok másik kilincset venni, fontos tudnom, hogy milyen hosszú és milyen átmérőjű tengely kell az ablakban lévő rúdzár működtetéséhez. A tengelyhossz általában 32, vagy 35 mm, átmérője 6, vagy 7 mm.

Amikor kilincsvásárlásra kerül sor, legtöbbünk hajlamos az esztétikumot előtérbe helyezni, ami teljesen természetes. De jó ha tudom, hogy nem elég csupán, hogy tetszik-e egy kilincs, van még néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe vennem kilincsvásárláskor. Hiába a legbiztonságosabb zár, a legbiztonságosabb zárbetét, ha a kilincs választásánál nem figyelek a biztonságra.

Fontos tudnom azt is, hogy balra vagy jobbra nyílik az ajtóm. Erre azért van szükség, mert a biztonságos kilincseknél alapvető követelmény, hogy az ajtó külső részén lévő silten ne legyen látható furat vagy csavar.

Ezeknél a kilincseknél a furat a belső részre esik, így a szakavatott szemek egyből észreveszik, hogy itt bizony nehezebb dolguk lesz, leggyakrabban ilyenkor meg sem próbálnak betörni, inkább keresnek egy olyan lakást, ahol nem volt a gazda ennyire körültekintő kilincsvásárlás tekintetében.

A kilincs biztonsági fokát, többek között a hozzá tartozó silt vastagsága és annak anyaga határozza meg. Sokszor találkozhatunk olyan siltekkel szerelt kilincsekkel, melyek szinte papírvékonyságúak. Ha ilyet szerelek a bejárati ajtómra, akkor az sebezhetőbbé válik egy esetleges betörés alkalmával. A bejárati ajtómra mindenképpen érdemes csak belülről szerelhető, úgynevezett biztonsági kilincset felszerelnem. A belülről szerelhetős kilincs annyit jelent, hogy kívülről semmilyen csavar nem látszik a kilincsen, hiszen átmenőcsavarral kerül a külső silt rögzítésre.

A többpontos zárral szerelt ajtókhoz nem lehet akármilyen kilincset szerelni. Ilyenkor arra kell figyelnem, hogy olyan kilincset válasszak, amit felfelé is lehet mozdítani. A többpontos zárral szerelt ajtóknál, akkor tudom kulcsra zárni az ajtót, ha előtte felhúzom a kilincset.

Ebben a kilincsben azonban nem lehet rugó, mert az megakadályozná a felfelé mozgatást. Ha mégis ragaszkodom ahhoz a formájú kilincshez, amiben van rugó, akkor a kilincsrugót ki kell belőle vetetni. A HBZ-nél a kilincsemből pillanatok alatt kiveszik a rugót.

Meg kell mérnem a kilincslyuk-közép és a cilinderlyuk-közép közti távolságot a záramon, így biztosan olyan silttel szerelt kilincset fogok választani, amit fel tudok szerelni az ajtómra.

Ha ezt a távolságot rosszul mérem meg, előfordulhat, hogy a silten lévő kulcslyuk nem fog egy vonalba esni a záramon lévő cilinderlyukkal, ezért fontos, hogy körültekintően végezzem el a méréseket.

Egyes kilincseket szélesebb silttel szerelnek, ezért célszerű megmérni, mennyi hely van az ajtó széle és a cilinderlyuk-közép között, hiszen ha túl széles a silt, előfordulhat, hogy nem tudom majd behajtani az ajtót, mert nem fér el az ajtótok mellett.

statikus soroló többpontos zár veka automatizált manuálisan reteszelő görgős csap Roto TSL Iglo5 zajcsökkentés környezetbarát zárás vezérlés bejárati ajtó télikert alumínium reluxa biztonság edzett üveg motor SECURY fordító pálca 116 PZW távirányító hőszigetelés becsapódás elleni védelem ablak-kilincs tisztítható Roto Safe 600 Roto Safe H kézi meghajtású páraszabályozott Zsaluzia időkapcsoló Szúnyoghálók Roto DoorSafe ajtó kilincs Szalagfüggöny MACO napellenző rádióvevő KBE Prevo emelőpaneles tűzálló Eneo C AS 2602 ALU 2200 teraszajtó automatizált ház ablak vasalat költségcsökkentés szárnyemelő DRIVE tetőablakra szerelhető betörésvédelem Eneo A Thermo üvegek függönylamella 8041 üvegajtó dekoratív rejtett pántoldal IGLO 5 kiemelésgátló Sorolók felső erkély fal Siegenia-Aubi erkélyajtó gyöngylánc menekülőajtó-vasalat Amerikai típusú ablakok laminált ajtó fényzáró h-soroló konferencia beltéri Roto TSH 30 ablaktábla üveg közötti álosztó dombornyomott VEKASLIDE acél ajtó dekor betét S-lne vezérlés műanyag ablak menekülőajtó Roto Patio Z vészkijárat rolós díszítőelem pliszé GENIUS CA biztonsági zár mágneses érintkező katedrál-üveg intelligens tekerőkar költség csökkentés rozsdamentes-acéllemez SECURY MR gyorsan elérhető Katedrál üvegek renolit szúnyoghálók bevésőzár automata zár üvegezés redőny Toktoldók modern Roto Patio Lift kifelé nyíló vízszintesen mozgatható Roto AluVision S 4150 S iglo energy öntapadós horganyzott acél rádiójel erősítő acélcsap TITAN AF felnyíló-billenő prémium intelligens-szellőzés esztétikum alumínium nyílókeretes Balkon hornschuch Avantgarde 7000 borovi fenyő bécsi álosztó Roto Fentro 116 F alumínium-párkány védővasalat díszpanel Round line bowden Rurik objektajtó Opy-roll retesz ajtó vasalat Gealan GENIUS EB légbevezető iglo5 szélálló Takarólécek automatizált-ház Roto AL AS 7000 rúdzár hengerzár belépésellenőrző rendszer műanyag vakolható tokos redőny AS 2750 Actual külső lamellás árnyékoló SECURY 19 vasalat Roto Solid S helytakarékos Softline műanyag betét áttételes hajtómű objektvasalat Roto E-Tec Door Drive bukó-nyíló null soroló EE930 AS 9500 GENIUS CB hőhídmentes reluxa motor valódi üvegosztó kiegészítők dickson sodronyos megvezetés vezérlő AERO TITAN Ideal 4000 Thermoline álosztó trocal Roto AL 540 IGLO Energy állítható körsoroló acél csíkozás Roto Jive horizont Roto zártszelvény merevítés amerikai típusú rúdzármotor pánt oldali biztosító Párkányok betörésbiztonság Cleverle transzponder Maestro automata-zár terasz gombos cilinder füstvédelem univerzális portálzár többponton záródó 116 RZ ablakszellőztető műanyag-párkány ajtóvasalat műanyag harmonika teraszajtó Vidokline dekorációs-üveg kényszerműködtetés valódi-üvegosztó hoppe porszórt felület ragasztott-álosztó MABISZ acél természetes alapanyag üvegosztó betörés védelem KBE Spectus PE 930 tolóablak rejtett-soroló kombinálható Roto Inline pánikajtó SECURY 21 eső érzékelő kézi mozgatás reflexiós üveg hangszigetelés toktoldók rádiójel továbbító Schüco Aereco légbevezetők soroló actual Fa nyílászárók mechatronikus tekerő kar Reluxák tokozott Low-E üveg külső szerelésű
© 2003-2016 Developed by Webbinger - Minden jog fenntartva! Designed by Webbinger ® - All rights reserved!

keresés